Clusicaan januari 2019

Beste Decaan,


Hierbij de eerste Clusicaan van 2019. Met informatie over onze open dagen op 25 en 26 januari, doorontwikkeling opleiding Zorgbedrijf (Cross-over met het Horizon College), opleidingen Commercieel Ondernemen niveau 3 en Recreatie & Natuur en nog veel meer.


Heb je vragen over ons mbo, stel ze gerust. voorlichtermbo@clusius.nl


Veel leesplezier,


Elaine Vlaming

voorlichter Clusius mbo

Open Dagen Clusius mbo

Onze open dagen komen er weer aan! Vrijdagavond 25 januari (18.30 - 21.00 uur) en zaterdagochtend 26 januari (10.00 tot 213.00 uur) is iedereen van harte welkom om onze mbo vestigingen in Alkmaar, Hoorn of Schagen te bezoeken. Leerlingen kunnen zich aanmelden voor de open dag via www.echtegroeikansen.nl. U, als decaan bent natuurlijk ook van harte welkom!


Leerlingen kunnen ook komen proefstuderen bij het Clusius College. Aanmelden daarvoor kan via deze link.

Arjan de Vries, 18 jaar
Clusius College Hoorn
opleiding monteur mobiele werktuigen, niveau 3


"Ik leer elke dag weer iets anders"


“De afwisseling van mijn opleiding vind ik heel erg leuk. In deze sector zijn er zoveel verschillende soorten werktuigen dat geen dag hetzelfde is. Ik leer elke dag weer iets anders. Ik volg specifiek de opleiding tot trekkermonteur. Eén dag per week ga ik naar school voor theorie en de rest van de week werk ik bij een mechanisatiebedrijf.


Ik ben opgegroeid op een bloembollenbedrijf en daar reden natuurlijk trekkers rond. Het sleutelen aan machines begon met een brommer, daardoor leerde ik mezelf veel dingen aan. Op mijn zestiende begon ik aan deze opleiding niveau 2. Na het afronden van niveau 3 kan ik eerste monteur worden, maar misschien wil ik hierna nog een hoger niveau leren en kan ik technisch specialist zijn.


Al op jonge leeftijd wist ik dat ik deze opleiding wilde doen, dat had niks te maken met het tekort van technisch personeel op dit moment. Nu al weet ik dat het bedrijf waar ik werk mij in dienst wil nemen na school. Ik vind het daar hartstikke leuk dus ik wil ook blijven. Het geeft me een fijn gevoel dat ik na school direct aan het werk kan en niet bang hoef te zijn werkloos te worden. Die zekerheid is wel lekker.”.

Clusius College en Horizon College creëren samen de cross-over opleiding Zorgbedrijf

Vanaf volgend schooljaar (2019-2020) wordt de opleiding Maatschappelijke Zorg & Groen (Werkbegeleider (niv. 3) of bedrijfsleider Zorgbedrijf (niv. 4)) aangeboden als cross-over in samenwerking met het Horizon College. Met deze samenwerking krijgt de opleiding Zorgbedrijf de juiste positie in het opleidingsaanbod van zowel het Clusius College als het Horizon College.

Bij deze opleiding komt de zorg van mens en dier samen door een zinvolle dagbesteding te creëren in een groene omgeving voor mensen met een hulpvraag. Meer informatie en een filmpje met studenten aan het woord kun je hier vinden: https://www.clusius.nl/mbo/maatschappelijke-zorg-groen

De opleiding blijft gegeven worden op het Clusius College waarbij de expertise van het Horizon College wordt ingezet bij diverse modules.

Mbo opleidingen bij het Clusius College

Op het Clusius College bieden wij maar liefst 16 verschillende mbo-opleidingen aan, van Entree tot en met niveau 4. Onze mbo-scholen kunt u vinden in Alkmaar, Hoorn en Schagen.


Kenmerkend aan onze opleidingen is dat zij opleiden voor een wereld met veel carrière- en groeikansen. Of het nu gaat om groene styling, tuinaanleg, kwaliteit van voeding, export of zaadveredeling; we hebben het allemaal in huis.

Was in het verleden alleen mogelijk om de opleiding Commercieel Ondernemen op niveau 4 te volgen, vanaf schooljaar 2019-2020 is deze opleiding er ook op niveau 3. Deze opleiding gaat zich richten op verkoop groene detailhandel. Bij de niveau 4 opleiding ligt de focus op bedrijfskunde en ondernemerschap. Niveau 3 is een aanvulling en richt zich meer op het opleiden van groene verkoopmedewerkers.


Ook is de opleiding Recreatie & Natuur (voorheen Natuur, Water & Recreatie) in een nieuw jasje gestoken. Samen met het bedrijfsleven en het onderwijsteam stoomt deze opleiding onze studenten klaar voor de wereld van de recreatie die plaatsvindt in het groen, in de natuur en op het water..

Aanmelden Dierverzorging en Dierenartsassistent

Voor de opleidingen Dierverzorging niveau 3 en 4, en Dierenartsassistent is er een maximum gesteld aan het aantal studenten dat de opleiding kan volgen. Dit doen we omdat we dan zeker zijn van voldoende stageplaatsen, maar we letten hierbij ook op het aantal baankansen in de regio.


Vanaf heden (15 januari 2019) kan iedere leerling zich aanmelden voor deze opleidingen via www.echtegroeikansen.nl. De aanmeldingen die gedaan worden vanaf 15 januari, worden op volgorde van aanmelding verwerkt.


Hoe kunnen leerlingen zich aanmelden bij een mbo-opleiding van het Clusius College?

Leerlingen kunnen zich via deze link aanmelden voor één van de mbo-opleidingen bij het Clusius College. Per e-mail ontvangen zij dan de bevestiging van aanmelding om vervolgens uitgenodigd te worden voor een intake.


Heeft u n.a.v. bovenstaande vragen dan kunt u een mail sturen aan voorlichtermbo@clusius.nl

Clusius College mbo Alkmaar - Hoorn - Schagen