Clusicaan Oktober 2018

Beste Decaan,


voor veel leerlingen staat dit schooljaar in het teken van het examen en het kiezen van een vervolgopleiding. Met deze nieuwsbrief willen we u informeren over de open dag van ons mbo en leggen we uit hoe leerlingen zich kunnen aanmelden voor een mbo-opleiding bij het Clusius College. In deze nieuwsbrief vindt u ook meer informatie over onze numerus fixus-opleidingen Dierverzorging niveau 3 en 4 en Dierenartsassistent. Verder is de opleiding Recreatie en Natuur in een nieuw jasje gestoken en wordt de opleiding Commercieel Ondernemen nu ook op niveau 3 aangeboden.

Open Dagen Clusius mbo

Onze eerste open dag is woensdag 21 november 2018 van 16.00 tot 20.00 uur. Wilt u als decaan ook eens onze Open Dag bezoeken? Laat weten dat u komt via www.echtegroeikansen.nl. Ook uw leerlingen kunnen zich via deze link aanmelden.


Leerlingen kunnen ook komen proefstuderen bij het Clusius College. Aanmelden daarvoor kan via deze link.

Aanmelden Dierverzorging en Dierenartsassistent

Voor de opleidingen Dierverzorging niveau 3 en 4, en Dierenartsassistent is er een maximum gesteld aan het aantal studenten dat de opleiding kan volgen. Dit doen we omdat we dan zeker zijn van voldoende stageplaatsen, maar we letten hierbij ook op het aantal baankansen in de regio.


Leerlingen van het Clusius College krijgen vanaf 1 november 2018 tot 15 januari 2019 het alleenrecht om zich voor deze opleidingen aan te melden.


Vanaf 15 januari 2019 kan iedere leerling zich aanmelden voor deze opleidingen via www.echtegroeikansen.nl. De aanmeldingen die gedaan worden vanaf 15 januari worden op volgorde van aanmelding verwerkt.


Wie: Noah de Vries (17)
Studie: Tweedejaars Recreatie & Natuur


‘De natuur mooi maken,
daar word ik vrolijk van’


De studenten van de opleiding Recreatie & Natuur delen allemaal dezelfde passie voor de natuur. Zo ook Noah de Vries (17) uit Opperdoes. Hij is helemaal op zijn plek bij de opleiding. ‘School blijft school, maar dit is wel een hele leuke school!’


Waarom deze opleiding?
,,Toen ik klein was, zette ik al graag de plantjes in de tuin. Ik ben graag met mijn handen bezig en in de natuur. Welke opleiding daarbij paste, wist ik niet helemaal. Maar tijdens een open dag op het Clusius College werd ik enthousiast en ik zit hier nu helemaal op mijn plek. Deze opleiding is heel breed. Je leert terreinonderhoud, met gereedschap omgaan, maar ook de basis van bijvoorbeeld timmeren en tegelen.’’

Het eerste jaar liep ik stage op een camping, daar hielp ik met onderhoud van het terrein. Dit jaar loop ik twee dagen per week stage bij Tijhuis Ingenieurs. Daar ga ik me bezighouden met waterbodemonderzoek. Heel iets anders, dus ik ben benieuwd. Ik heb er zin in en vind het vooral lekker om me zo breed mogelijk te ontwikkelen.


Wat vind je het leukst?
,,Dat de opleiding zo breed is en ik alles leer over flora en fauna. Daardoor kijk je anders tegen dingen aan. Zo zijn we met een opzichter bij het terrein van het Missiehuis, wat naast onze school zit, geweest. Daar bekeken we welke dieren daar leven, welke planten en bomen en ook welke bomen je wel of niet kunt weghalen. Bij een grote kale boom die er tussen staat denk je al snel dat hij dood is en gekapt kan worden. Maar de opzichter vertelde ons dat er allemaal nesten van reigers in zitten. Door de poep van de reigers is de schors helemaal weg, maar er is dus genoeg leven in de boom. Dat vind ik mooi

.
Daarnaast krijg je ook een goede basis mee voor allerlei werkzaamheden. Je bent geen timmerman, maar leert wel de basis waardoor je dingen in elkaar kunt zetten. We krijgen ook les in communicatie en gastvriendelijkheid. Een belangrijk iets in de recreatie-branche. Boze gasten kun je altijd tegenkomen. Dan leren we hoe je netjes en rustig blijft en iemand verder kunt helpen.


In het derde jaar gaan we 10 weken achter elkaar stage lopen. Dat kan ook in het buitenland. Ik zou het super vinden om dan op een camping in Frankrijk te zitten. Zo’n mooi land, dat lijkt me wel wat.’’


Hoe zie je jouw toekomst?
,,Ik zie mezelf wel het groenonderhoud op een camping doen. Het werk van een hovenier is ook mooi, alleen vind ik dit leuker omdat je hier meer contact hebt met de mensen. Als hovenier kom je ergens, maak je het mooi en dan ga je weg. Als je een camping onderhoudt, dan gaat het werk door. Dan kom je steeds terug op dezelfde plek en hebt contact met vakantiegangers. Die zijn meestal blij, dus dat lijkt me heel leuk. Een eigen camping runnen lijkt me ook gaaf. Alleen komt daar natuurlijk veel meer bij kijken. Ik zie het allemaal wel. Lekker met mijn handen bezig zijn, de natuur op zijn mooist maken. Daar word ik vrolijk van.’’

Mbo opleidingen bij het Clusius College

Op het Clusius College bieden wij maar liefst 16 verschillende mbo-opleidingen aan, van Entree tot en met niveau 4. Onze mbo-scholen kunt u vinden in Alkmaar, Hoorn en Schagen.


Kenmerkend aan onze opleidingen is dat zij opleiden voor een wereld met veel carrière- en groeikansen. Of het nu gaat om groene styling, tuinaanleg, kwaliteit van voeding, export of zaadveredeling; we hebben het allemaal in huis.

Was in het verleden alleen mogelijk om de opleiding Commercieel Ondernemen op niveau 4 te volgen, vanaf schooljaar 2019-2020 is deze opleiding er ook op niveau 3. Ook is de opleiding Recreatie & Natuur (voorheen Natuur, Water & Recreatie) in een nieuw jasje gestoken. Samen met het bedrijfsleven en het onderwijsteam stoomt deze opleiding onze studenten klaar voor de wereld van de recreatie die plaatsvindt in het groen, in de natuur en op het water.


Onze studenten leveren een mooie bijdrage aan de beleving van de recreant in de natuur. Dit doen zij door te zorgen voor het uitvoeren van het juiste beheer zorgen voor het uitvoeren van het juiste beheer en onderhoud van recreatieterreinen, vakantieparken, bossen, duinen, campings, recreatieplassen, polderdijken, jachthavens en gebouwen en voorzieningen.

Hoe kunnen leerlingen zich aanmelden bij een mbo-opleiding van het Clusius College?

Afgezien van de opleidingen dierverzorging niveau 3 en 4 en dierenartsassistent, kunnen leerlingen zich via deze link aanmelden voor één van de mbo-opleidingen bij het Clusius College. Per e-mail ontvangen zij dan de bevestiging van aanmelding om vervolgens uitgenodigd te worden voor een intake.


Heeft u n.a.v. bovenstaande vragen dan kunt u een mail sturen aan voorlichtermbo@clusius.nl

Clusius College mbo Alkmaar - Hoorn - Schagen